ELE515 – MATLAB ile Bilgisayarlı Kontrol, 2016–2017/II

image001

Duyurular (yeniden eskiye)

  • Ödev notlarına ulaşmak için tıklayın. Ödevlerin notlandırılması ile ilgili sorularınız için dersin asistanı ile iletişime geçebilirsiniz.
  • Not teslim tarihi bir hafta erkene (24 Nisan) alındığı için üçüncü ödevde geç teslim kabul edilemeyecektir.  Buna göre 21 Nisan 2017 Cuma’dan sonra gönderilen ödevler değenlendirmeye alınmayacak ve sıfır notu alacaktır.
  • Üçüncü ödev sorularına ve açıklamalarına ulaşmak için tıklayın. Son teslim tarihi  21 Nisan 2017 Cuma günüdür.
  • Kodların yayınlanmak üzere düzenlenmesi (publish özelliği) konusunu içeren özet için tıklayın. İlgili MATLAB dosyasını indirmek için tıklayın: DERS10_CK01.m
  • Ayrık-zamanlı (dijital) sistemler, ayrık zamanda kontrol tasarımı, çeşitli ayrıklaştırma yöntemleri ve bunların kıyaslanması konularını içeren özet için tıklayın. İlgili MATLAB ve Simulink dosyalarını indirmek için tıklayın: DERS9_CK01.mmotorModelAyrik01.mdl.
  • Durum geribeslemesi, kutup atama, doğrusal karesel düzenleyiciler, gözleyici tasarımı, farklı sistemlerin birbirine bağlanması konularını içeren özet için tıklayın. İlgili MATLAB dosyasını indirmek için tıklayın: DERS8_CK02.m.
  • Kalman filtresi uygulamaları konularını içeren özet için tıklayın. İlgili MATLAB dosyasını indirmek için tıklayın: DERS7_CK01.m.
  • İkinci ödev sorularına ve açıklamalarına ulaşmak için tıklayın. Son teslim tarihi  31 Mart 2017 Cuma günüdür.
  • Bazı öğrencilerden birinci ödev Soru 1C’de sıkıntı yaşadıkları ile ilgili geri dönüşler almaktayız. Kullanılan MATLAB versiyonu ve bilgisayara göre çözümün bazen çok uzun sürmekte, bazen de çıkmamakta olduğu anlaşılıyor. Bu kişilerden bir kısmı daha sonra denklemleri farklı bir şekle sokarak sorunu çözdüklerini ve normal sürede çözüme ulaşabildiklerini belittiler. Bu bilgiler doğrultusunda sorunun bu kısmını opsiyonel yapmamızın daha iyi olacağına karar verdik. Yani 1C şıkkını yapamayandan puan kırılmayacak, yapanlara ekstra puan (bonus) verilecek. Bu bakımdan bu şıkkı atlayıp tüm ödevi bitirdikten sonra en son uğraşmanız iyi olabilir. Bunun için size biraz daha vakit vermek adına son teslim zamanı da 5 Mart 2017 Pazar, saat 23:59 olarak bir defaya mahsus uzatılmıştır.
  • Kontrolör tasarımı yaklaşımları, türevsel, oransal, integral (PID) kontrolcüler, kapalı çevrim sisteminin analizi, kontrollü sistemin Simulink’te gerçeklenmesi konularını içeren özet için tıklayın. İlgili MATLAB ve Simulink dosyalarını indirmek için tıklayın: DERS6_CK01.mmotorModel01.mdl.
  • Modelleme, transfer fonksiyonu, durum uzayı gösterimi, sistemin zaman ve frekans alanındaki cevapları, kök yer eğrisi konularını içeren özet için tıklayın. İlgili MATLAB dosyasını indirmek için tıklayın: DERS5_CK02.m.
  • Birinci ödev sorularına ve açıklamalarına ulaşmak için tıklayın. Son teslim tarihi  3 Mart 2017 Cuma günüdür. Ödeve başlamadan önce dersle ve ödevlerle ilgili sıkça sorulan soruları okumak için tıklayın.
  • Sinyal işleme yaklaşımları, Fourier dönüşümü, filtreler konularını içeren özet için tıklayın. İlgili MATLAB dosyasını indirmek için tıklayın:DERS4_CK02.m.
  • Sembolik değişkenler ve işlemler, sembolik denklemler ve çözümleri konularını içeren özet için tıklayın. İlgili MATLAB dosyasını indirmek için tıklayın:  DERS3_CK02.m. Derste yapmış olduğumuz alıştırmanın özeti için tıklayın. İlgili MATLAB dosyasını indirmek için tıklayın: Alistirma011_02.m. (Dosyalar yeni MATLAB versiyonları için güncellendi.)
  • Fonksiyon oluşturma, diferansiyel denklemler ve çözümleri konularını içeren özet için tıklayın. İlgili MATLAB dosyalarını indirmek için tıklayın: DERS2_CK01.mavg.m, dVcdt01.m. Ek alıştırmanın özeti için tıklayın. İlgili MATLAB dosyasını indirmek için tıklayın: Alistirma01.m.
  • MATLAB’a giriş, genel kullanım ve programlama konularını içeren özet için tıklayın. İlgili MATLAB dosyasını indirmek için tıklayın:DERS1_CK01.m. (Bilgisarınıza kaydetmek için linkin üzerine sağ tıklayıp Farklı Kaydet demeniz gerekebilir, bazen tarayıcılar dosyayı direkt internet sayfası gibi açıyor.)
  • 12 Ocak 2016 Perşembe günkü dersimiz 10 dakika geç başlayacak ve blok ders olarak yapılacaktır.
  • Dersle ilgili tüm duyurular buradan yapılacaktır.  Öğrenciler bu alanı düzenli olarak takip etmekle yükümlüdür.

Dersin Hocası

  • Dr. Coşku Kasnakoğlu
    Ofis: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, oda 165
    Eposta:  Tel: (312) 292-4259
    Eposta: kasnakogluGmail01
    Ofis saatleri: Müsait olduğu her zaman
  • Övünç Elbir (Dersin asistanı)
    Ofis: Teknoloji Merkezi, Kontrol Sistemleri Laboratuvarı (112)
    Eposta: oelbirGmail
    Ofis saatleri: Müsait olduğu her zaman

Plan     

  • Ders saatleri: Pazartesi 14:30-16:20 (179), Perşembe 12:30-14:20 (B72)

Dersin Web Sitesi

Notlandırma

Ders uygulama dersi olduğu için yazılı sınav olmayacaktır. MATLAB ödevleri aşağıdaki gibi notlandırılacaktır:

  • Dönem sırasındaki ödevler (2-3 adet): %60-70
  • Final dönemi ödevi: %30-40

Kaynaklar

Ders için ana kaynak ders notları olup, bunlara web sitesinden ulaşılabilir. Bunun dışında MATLAB ve kontrol sistemlerine ilgi duyan öğrenciler ekstradan aşağıdaki yardımcı kaynaklara göz atabilirler.

  1. Introduction to Matlab-Simulink- A project approach -> O.Beucher, M.Weeks
  2. Analysis and Design of Control Systems Using Matlab-> Rao V.Dukkipati
  3. Linear Feedback Control – Analysis and Design with Matlab -> D.Xue, Y.Chen, D.P.Atherton
  4. Modern Control Systems Analysis and Design Using Matlab -> Robert H.Bishop
  5. Modern Control Design with Matlab and Simulink -> Ashish Tewari
  6. Signals and Systems using Matlab -> Luis F. Chaparro
  7. Automatic Control of Atmospheric and Space Flight Vehicles -> Ashish Tewari
  8. Modern Control Engineering -> Katsuhiko Ogata,
  9. Discrete Time Control Sysetms -> Katsuhiko Ogata

Dersin Konuları

  1. MATLAB’a giriş, genel kullanım, programlama
  2. Fonksiyon oluşturma, diferansiyel denklemler ve çözümleri (+ Ek bir alıştırma )
  3. Simulink’e giriş, model oluşturma ve çözdürme
  4. Sembolik değişkenler ve işlemler, sembolik denklemler ve çözümleri
  5. Sinyal işleme yaklaşımları, Fourier dönüşümü, filtreler
  6. Modelleme, transfer fonksiyonu, durum uzayı gösterimi, sistemin zaman ve frekans alanındaki cevapları, kök yer eğrisi
  7. Kontrolör tasarımı yaklaşımları, türevsel, oransal, integral (PID) kontrolcüler, kapalı çevrim sisteminin analizi, kontrollü sistemin Simulink’te gerçeklenmesi
  8. Kalman filtresi uygulamaları
  9. Durum geribeslemesi, kutup atama, doğrusal karesel düzenleyiciler, gözleyici tasarımı, farklı sistemlerin birbirine bağlanması
  10. Ayrık-zamanlı (dijital) sistemler, ayrık zamanda kontrol tasarımı, çeşitli ayrıklaştırma yöntemleri ve bunların kıyaslanması
  11. Kodların yayınlanmak üzere düzenlenmesi (publish özelliği)
  12. Çeşitli örnekler ve uygulamalar

Sıkça sorular sorular

Dersle ve ödevlerle ilgili sıkça sorulan sorulara ulaşmak için tıklayın.

Son Güncelleme: 24 Nisan 2017